Földi mandula - a jövő tápláléka

2015.02.26 20:42

 

Földi mandula - a jövő tápláléka   Cyperus esculentus (latin)

                    Tigernut (angol), csufa (spanyol), marokkói földi mogyoró, szity (szláv).                                                                                         Sok biológus a jövő ételének nevezi!  Ennek oka a finom íze s rendkívül értékes és ritka összetétele: kiszárítva 11-17% szénhidrátot, 23-31% kiváló minőségű olajat, 12% rostot, 7 -12% fehérjét és 25-40% keményítőt tartalmaz. Ezen kívül: A, D2, E, C, és B1 vitaminokat, rostokat és olyan ásványokat tartalmaz, mint kalcium, magnézium, kálium, nátrium, réz és vas, valamint enzimeket. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet, segíti megakadályozni az infarktus kialakulását, javítja a vérkeringést, segít a szívritmus szabályozásban. Sok jótékony hatását, többek között, az olajsavnak köszönheti.   Felhasználási javallat: keménysége miatt aszalt formában csak darálva fogyasztható,  24 – 72 órás áztatás után frissszerű állapotig duzzad, célszerű cserélni naponta a vizet. Lehet csíráztatni. Ha nincs időnk több napig áztatni – lehet megfőzni, de ilyenkor a gyógyhatása gyengül. Pörkölve (áztatás után) sült gesztenyéhez hasonlít. A megdagadt ropogós gumót max. 7 napig lehet hűtőben tárolni, diódarálóban ledarálva lehet hozzáadni müzlihez, kenyértésztához, salátához, tortába, piskótába, joghurtba, tejszínhabra, fagyira stb. Spanyolországban egy frissítő és tápláló italt- horcsatát is készítenek belőle. Mivel fehérjét tartalmaz- hús helyett fogyasztható, olaja nem terheli a gyomrot, héja tisztítja a beleket mint a korpa. Hegymászóknak és túlélő túrázóknak kiváló táplálék.